Žar ima poseben čar

“Nekaj bomo vrgli na žar, pridete? Seveda, pridemo, hvala za povabilo!”

Zelo verjetno ste se v teh dneh, ali se boste v prihajajočih tednih takole z veseljem odzvali na povabilo na piknik in morda nanj tudi sami povabili družino in prijatelje. Druženje ob pripravi in uživanju jedi na prostem ima pri nas dolgo tradicijo in še pomembneje – žar ima poseben čar. Čeprav smo si spolne vloge že pred desetletji enakopravno razdelili, pa je priprava ognja in ustreznega plamena ali žerjavice za peko na žaru ali pod sačem še vedno obred, ki ga dame z največjim veseljem prepustimo moškim, ki imajo pri tem pomembnem opravilu najraje prav moško družbo. In hladno pivo, s katerim med drugim zalivajo tudi čevapčiče, kar profesionalni žar mojstri sicer odsvetujejo.

 

Zdrava priprava, a ne brez pasti
Prekajene jedi, pečene na oglju, so prav posebej okusne, poleg tega je pravilna priprava hrane na žaru zdrava in varna, saj takšna peka ne zahteva dodatne maščobe. Hkrati pa meso, predvsem čevapčiči, pleskavice, svinjski ražniči in rebrca, ki med papriko, bučkami, malancani in sirom najpogosteje pristanejo na žaru, že zami vsebujejo veliko maščobe. Hkrati pa zažgano meso, ki ga pečemo na previsoki temperature ali predolgo, otežuje prebavo in je lahko celo škodljivo zdravju. Naslednja past takšne priprave hrane pa je prenajedanje. Kaj je namreč lahko lepše, kot je uživanje ob polni mizi slastnih, omamno dišečih jedi v dobri družbi in ob kozarcu dobrega vina ali ravno prav ohlajenega piva?

Želodec v težavah
Takšno uživanje jedi ni le hranjenje, temveč prijeten obred, ki pa je do želodca pogosto neprizanesljiv. Vsaka hrana, pa naj bo pripravljena na še tako zdrav način, je lahko za želodec obremenjujoča, če za mizo nismo disciplinirani. Preveč mesa, pikantni namazi, prehladna, gazirana in alkoholna pijača in količinsko preobilni obroki niso dobra novica za želodec, do katerega neredko nismo prav nič prizanesljivi. Zato se po prijetnem pikniku rada oglasi zgaga, ki jo povzroča prekomerno vračanje želodčne kisline v požiralnik. Občutek težkega želodca in slabosti ter pehanje lahko ublažimo z naravnimi, varnimi in učinkovitimi pripravki z magnezijevim in kalcijevim karbonatom, ki bodo nevtralizirali izločanje želodčne kisline in želodec v težavah podrli. Da bo imel žar res poseben čar, v dobri družbi in slastnih jedeh uživajmo počasi in zmerno.

Košarica
Scroll to Top