Jesenske tegobe

Najpogostejša simptoma ob takem času sta povišana telesna temperatura in zamašen nos.

Povišana telesna temperatura

O povišani telesni temperaturi govorimo, ko je ta višja kot 37°C. Temperaturo vedno merimo v mirovanju in ne takoj po pitju toplih pijač.
Ostali simptomi in znaki, ki se običajno pojavijo ob vročini, so še toplejša koža, tresenje in mrazenje, potenje, utrujenost in nerazpoloženost. Večinoma otroci lažje prenašajo povišano telesno temperaturo kot odrasli bolniki.

Vročino pogosto krivično obsojamo samo z negativne plati in se premalo zavedamo njenih pozitivnih učinkov. Vročina je namreč fiziološki mehanizem, ki pospeši imunske procese in nam tako pomaga pozdraviti okužbo. Zato je res priporočljivo, da je ne znižujemo prehitro, ampak pustimo telesu, da si pomaga samo, če si le lahko.

Pediatri priporočajo zniževanje telesne temperature šele, ko ta naraste nad 38,5°C, če je otrok ob tem živahen, neprizadet, dobro pije, dovolj lula.

K zdravniku moramo, kadar telesna temperatura otroku zelo na hitro naraste nad 39 °C, kadar opažamo, da je zelo zmeden ali pa se ne odziva. Tudi če težko ali zelo pospešeno diha, je bled in pretirano zaspan, neješč, ima vročinske krče, je nujen takojšen obisk pri zdravniku. Enako ravnamo tudi pri otrocih, ki so mlajši od 3 mesecev in imajo vročino nad 38 °C, ter če gre za kombinacije simptomov, kot so vročina in pojav izpuščaja, vročina z bolečinami v ušesu ali bolečina ob uriniranju. 

Prvo pravilo je, da lahko sami zdravimo enostavna vročinska stanja doma največ 3 dni. 

Ko se odločimo za zniževanje telesne temperature z zdravili, je na prvem mestu dajanje paracetamola v obliki sirupa ali svečk in sicer glede na telesno težo otroka (približno 10mg/kg telesne teže). Kadar paracetamol ni učinkovit, je antipiretik druge izbire za otroke ibuprofen, ki ga prav tako dobimo v lekarni v obliki sirupa ali svečk.

Zelo zanimivi in enostavni za uporabo so hladilni obliži Frio Pad, saj so varni, priročni in takoj pripravljeni za uporabo, brez predhodnega hlajenja ali zamrzovanja. Delujejo na enak način kot obkladki. 

Druga težava s katero se v tem času sreča praktično vsak otrok in odrasel je

zamašen nos:

Otroci za prehladom zbolijo kar do 3-krat pogosteje kot odrasli. Njihov organizem namreč še ni popolnoma vzpostavil svoje naravne odpornosti, zato so bolj podvrženi raznim virozam.

Za ublažitev zamašenega nosu uporabljamo nazalne dekongestive. Ti povzročijo skrčenje žilic v nosni sluznici, s čimer zmanjšajo oteklino in tako olajšajo dihanje ter izločanje sluzi. Vendar moramo biti pri uporabi previdni, saj je se ne smejo uporabljati več kot 5 (pri otrocih) do 7 dni (pri odraslih), ker lahko pride do nepovratnega skrčenja žilic v nosu, kar vodi v občutek stalno zamašenega nosu (t.i. »rebound efekt«). 

Košarica
Scroll to Top