Pozor, vročina!

Zdi se, da smo letos pomlad preskočili in jo skoraj iz jeseni popihali v poletje.  Velike temperaturne razlike, na katere se ne moremo postopno prilagoditi, so za organizem stres. V prihodnjih dneh se bodo temperature zraka približale 30°C tudi v senci, zato je, še posebej za starejše, kronične bolnike, nosečnice, majhne otroke in živali, dobro upoštevati priporočila za ravnanje ob povečani toplotni obremenitvi.   

 

SENCA, OHLAJENI PROSTORI, KOPANJE

V dneh z visokimi temperaturami se zadržujmo v senci in v ohlajenih prostorih. Če domačega stanovanja, še posebej v starejših blokovskih naseljih in mansardnih stanovanjih, ne morete ustrezno ohladiti, si lahko v najbolj izpostavljenih urah dneva pomagate z obiskom ohlajenih javnih površin.  V vročih mesecih je predvsem za starejše in kronične bolnike priporočljivo bivanje v klimatiziranih prostorih, vendar je s klimatskimi napravami treba upravljati smotrno, sicer lahko hitro staknemo prehlad in slabo počutje. V pomoč nam bo sobni ventilator, ki pa v hudi vročini ne zadošča. Pomaga pa večkrat dnevno hlajenje s tuširanjem in kopanjem.

 

ZRAČENJE  

Stanovanje in delovne prostore v poletnih mesecih zračimo zelo zgodaj zjutraj in pozno zvečer oziroma ponoči. Čez dan  naj bodo okna zaprta in zastrta z zavesami, žaluzijami, roletami in podobnimi rešitvami, ki preprečuje dodatno segrevanje bivališča.

 

TEKOČINA, TEKOČINA IN ŠE ENKRAT TEKOČINA

V vročini se močneje potimo, zato lahko hitro dehidriramo. Zato moramo veliko piti, še preden začutimo žejo. Najbolj priporočljivi so ne prehladna voda, nesladkan čaj ali limonada. Izogibajmo pa se ledenim pijačam, ki dražijo grlo in prebavila ter alkoholu, kavi in pravemu čaju, ki izločanje   vode le še pospešujejo.

 

OB PRVIH ZNAKIH DEHIDRACIJE PIJMO!

Ob prvih znakih dehidracije, kot so žeja, zmanjšana količina izločenega temnejšega urina in suha usta, ki se jim lahko pridružijo še razdražljivost in vrtoglavica, takoj ukrepajmo in spijmo dovolj tekočine. V hujših primerih, ki jih lahko zdravi ljudje z vnosom primerne količine tekočine sicer preprečimo, je potrebna rehidracija s pripravki, ki jih kupimo v lekarni. Ob znakih toplotnega udara, kot so telesna temperatura nad 39°C, vroča in pordela koža, hiter in močan utrip ter možna motnja zavesti in krči takoj pokličite 112, posameznika do prihoda pomoči umaknite v hladen prostor in ga pričnete hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo, svetujejo strokovnjaki UKC Ljubljana.

 

HRANA

Zdrava pamet veleva, da nam v hudi vročini krvavice in svinjska krača najbrž ne bodo dobro deli. Jejmo lahke obroke, veliko surove zelenjave in se izogibajmo težkim jedem. Varčujmo s soljo, sladkorjem in ledenimi pijačami ter sladoledi, ki ne le, da skrivajo veliko kalorij, ampak nas po prvem občutku ugodja dejansko ne bodo posebno ohladili. Veliko uslugo si bomo naredili, če v največji vročini privoščimo dopust štedilniku in pečici, ki dodatno segrevata naše bivališče in si pripravimo osvežilno solato.

 

OBLAČILA

Proti vročini nas varujejo ohlapna in svetla oblačila iz naravnih materialov. Kadar se gibanju na prostem v najbolj obremenjenih urah dneva (10.00 – 18.00) ne moremo izogniti, naj ta pokrivajo večji del telesa, glavo si zaščitimo s slamnikom, čepico iz lahke tkanine ali drugim pokrivalom, oči pa s kakovostnimi sončnimi očali.  Na izpostavljene dele telesa pa ne pozabimo večkrat nanesti sončne kreme z ustreznim zaščitnim faktorjem.

 

ČLOVEŠKA TOPLINA

Če je vroče nam, pomislimo, kako vroče je šele našemu dedu, babici, starejši sosedi,.. ki se z vrsto kroničnih zdravstvenih težav morda  »kuhajo« v 11. nadstropju slabo izolirane stolpnice. Obiščimo jih, povprašajmo, če rabijo kakšno pomoč, če potrebujejo prevoz do zdravnika, odnesimo jim prijetno ohlajeno osvežilno limonado in na kratko poklepetajmo. Če si telo želi ohladitve, duši namreč malo človeške topline nikoli ne škodi.  Tudi živalski ne, zato senco in dovolj sveže vode privoščimo tudi živalim, psov pa nikar ne sprehajamo v vročini in po razbeljenem asfaltu. Da pes v vročini ne sodi v zaklenjen avto, pa najbrž ni treba poudarjati.

 

Naj bo poletje zdravo, prijetno in srčno!   

Košarica
Scroll to Top