Sonce ogroža zdravje in stara kožo

Poletje izvabi željo in tudi več časa za gibanje na prostem. Sprehodi, tek, plavanje, športne igre in druženje v naravi so dejavnosti, s katerimi zadovoljimo naravno potrebo telesa po gibanju in si hkrati napolnimo srce. Toda aktivnosti na prostem prinašajo številne izzive, eden najpomembnejših pa je prav gotovo izogibanje soncu, saj je izpostavljanje sončnim žarkom nevarno.

Na udaru koža, oči in imunski sistem

Zagorela koža je bila pred desetletji že res moderna, nikoli pa zdrava. Zagorelost je namreč obramba  organizma pred škodljivimi UV žarki, ki so kancerogeni. Danes stroka ocenjuje, da je UV sevanje sonca in solarijev zdravju nevarno v enaki meri, kot sta nevarna denimo azbest in tobačni dim. Najbolj neželen dogodek pa je sončna opeklina, ki prinaša veliko tveganje za kožnega raka. Ker zdrave porjavelosti ni, si dermatologi želijo, da bi v jesen vstopili z enako barvo, s kakršno smo se poslovili od zime.  

 

Zaščita pred soncem

Soncu se torej izogibajmo, kolikor moremo, vsekakor pa med 10. in 18. uro, ko je to najmočnejše. Ker to ni vedno mogoče, se pred sončnimi žarki zaščitimo z oblačili, ki pokrivajo večji del kože, izpostavljene dele telesa si dovolj pogosto namažimo s sončno kremo, oči pa zavarujmo s kakovostnimi sončnimi očali. Ste vedeli, da UV A sevanje prehaja tudi skozi avtomobilsko steklo? Potem najbrž veste, da potrebujemo zaščito pred soncem tudi v avtu, še posebej, kadar se potovanje zaradi poletnih cestnih zastojev močno podaljša.

Nevarne kožne spremembe

Ker je kožni rak v zadnjih letih v strahovitem porastu, je bolj kot kadarkoli doslej pomembno, da smo pozorni na vse spremembe na koži. Ob vsaki spremembi, ki je kakorkoli drugačna od vseh ostalih običajnih znakov staranja kože, kot so pigmentna znamenja in lise, je potrebno v najkrajšem času obiskati zdravnika. Nevarne kožne spremembe, ki bi lahko ogrozile naše zdravje in življenje se po navadi pojavljajo na enem mestu, najpogosteje na hrbtu ali na nogah, rastejo hitreje, imajo nepravilen rob in so različnih odtenkov temnih barv.

Zgodaj zjutraj in pozno zvečer  

Gibanje in druženje na prostem je prijetno, a naj poteka z mislijo na našo kožo, ki je ena sama, zato si ne moremo privoščiti, da bi jo izpostavljali soncu, ogrožali svoje zdravje in kazili njen videz. Zato se športnim aktivnostim posvečajmo zgodaj zjutraj in zvečer, ko so temperature za to tudi najprimernejše. Glede druženja s prijatelji pa se lahko morda zgledujmo po mediteranskih narodih, ki popoldne telesu privoščijo počitek, zvečer pa oživijo. Pri nas bi temu najbrž rekli »noč ima posebno moč«.

Naj bo poletje zdravo, prijetno in srčno!   

Košarica
Scroll to Top