5 korakov do zdravega dopusta

1) BOŽAJMO IMUNSKI SISTEM

Kot pojasnjuje avtor knjige »Zdravilne rastline; 60 receptur prof. dr. Boruta Štruklja«, počitnice pogosto pomenijo tudi spremembo hormonskega stanja: »Adrenalin, ki nas poganja v službi, šoli ali na fakulteti popusti in ravno prve dni počitnic nastopi obdobje sprostitve stresa, kar se lahko kaže v razvoju določenih bolezni. To je povezano z imunskim sistemom. Če želimo, da bomo imeli tudi skozi poletje delujoč imunski sistem, da bo naš organizem fiziološko dobro deloval in bomo obenem telesu pomagali,  da se čim bolj razbremeni stresa, svetujemo pripravke iz določenih zdravilnih rastlin. V zadnjih nekaj letih se kaže, da je adaptogeno delovanje gingsenga, predvsem pa bosvelične kisline iz rastline Boswellia serrata  tisto, kar lahko hkrati deluje tako na ravnovesje imunskega sistema kot tudi na zmanjšanje stresnih dejavnikov v organizmu.«

2) SADJA IN ZELENJAVE POLNA SKLEDA  

Narava nam v teh mesecih ponuja vse mogoče sezonsko sadje in zelenjavo. Rdeče, rumeno, vijolično,   vse vmes in predvsem veliko zelenega. Prednost naj ima zelenjava pred sadjem, s katerim v organizem vnašamo tudi veliko sladkorjev. Sveže, osvežilne, cenovno dostopne in hitro pripravljene so poletne solate. In vendar, če zelenjave ne pridelamo sami, je v trgovskih centrih dostopna zelenjava praviloma hitro vzgojena, kemično obdelana in hranilno osiromašena. Zato je posebej za posameznike, ki so izraziteje izpostavljeni psihofizičnim naporom, priporočljiva vitaminska podpora, s katero brez dvoma zadovoljimo dnevno potrebo po vitaminih in mineralih.

3) MIGAJMO   

Da gibanje za zdravje ni nič manj pomembno kot zdrava prehrana, strokovnjaki opozarjajo že nekaj let. Sedeč življenjski slog v kombinaciji z nezdravimi in preobilnimi obroki je vzrok za številne sodobne bolezni. Premalo se zavedamo, koliko lahko z zmerno in redno telesno aktivnostjo storimo za svoje zdravje. Poletje je gibanju več kot naklonjeno, saj vroči dnevi kar kličejo po plavanju in drugi vodni rekreaciji, sveža jutra in ohlajeni večeri pa po teku, dolgih sprehodih, različnih oblikah vadbe, kolesarjenju, vrtnarjenju, plesu in drugim aktivnostim, ki zadovoljujejo potrebo organizma po gibanju in nam zagotavljajo dobro razpoloženje.

4) »RAZSTRESIMO« SE  

Dolgotrajen stres izčrpava telo in duha, zato postajajo tehnike učinkovitega obvladovanja stresa eden pomembnejših preventivnih ukrepov za zdravje in dobro počutje. Za nekatere je to joga, za druge košarka, slikanje, čuječnost, za tretje morda klepet s prijatelji. Poti obvladovanja stresa so različne, kot smo si različni ljudje. Pomembno je, da zase izberemo tisto, ki nam najbolj ustreza in se jo boste z veseljem in redno posluževali.

5) REALNO SKUPAJ 

Čeprav se zdijo s pomočjo sodobne tehnologije svet in prijatelji stalno na dlani, sodobnega človeka vse pogosteje pestijo osamljenost, tesnobnost in depresija. Zato se raje kot virtualnim dogodivščinam, zavestno posvetimo sebi in vlagajmo v medsebojne odnose s  prijatelji, sosedi, družino, sodelavci in v skupnosti na splošno. Srečujmo se, družimo se in se skupaj veselimo življenja. Saj veste – »Sreča je srečati prave ljudi, ki v tebi pustijo dobre sledi«. Zato čim več »dobrih sledi«!

Košarica
Scroll to Top